Heb jij een nieuwe deurklink nodig voor de voordeur of een binnendeur, dan is het verstandig om daar even goed over na te denken. Want als je dat doet, weet je zeker dat je met het juiste deurbeslag thuiskomt. Misschien denk je dat deurklinken allemaal hetzelfde zijn, maar niets is minder waar. Jouw keuze heeft direct invloed op het uiterlijk van je deur, maar ook op de gebruiksvriendelijkheid ervan. De onderstaande informatie is opgesteld zodat jij de juiste deurklink kunt bestellen voor jouw deur.

Verschillende materialen voor je deurklink

Allereerst moet je nadenken over het materiaal waarvan je klink gemaakt is. Bij de meeste winkels heb je dan de keuze tussen verschillende metalen, waarvan de meest gangbare brons, messing, RVS en aluminium zijn. Deze kunnen in een moderne glanzende uitvoering worden geleverd, in een strakke matzwarte kleur of in een antiek brons. Op die manier is er een deurklink voor elk interieur te vinden. Zoek je vooral een praktisch materiaal, dan zijn RVS en messing de meest onderhoudsarme, krasvaste en stevige keuzes.

Beslag voor je buitendeur

Ben je op zoek naar een nieuwe deurklink voor je buitendeur, dan moet deze andere kenmerken hebben dan wanneer het een simpele binnendeur betreft. Het beslag dat specifiek voor buitendeuren ontworpen is, heeft als belangrijkste doel om de veiligheid te bevorderen. Dat betekent dat je een groot schild krijgt, een kwalitatief cilinderslot dat daarin wegvalt, een deurknop voor aan de voorkant en een deurklink voor aan de binnenkant. Daar kies je dan een brievenbus bij en eventueel een bel en huisnummer in dezelfde stijl. Kwaliteit en veiligheid staan hier voorop, plus het feit dat het beslag buiten bestand moet zijn tegen de weersomstandigheden.

Beslag voor je binnendeur

Heb je een deurklink nodig voor een binnendeur, dan is veiligheid minder belangrijk. Ook dan heb je verschillende keuzes te maken. Het materiaal en de uitvoering is daar één van en dan kies je voor een kleur die overeenkomt met het beslag dat al in je woning aanwezig is en de stijl van je interieur. Daarna zijn er de volgende punten om te overwegen.

  • Wel of geen slot? Betreft het een simpele binnendeur die twee ruimtes met elkaar verbindt, dan is een slot niet nodig. Wil je beslag voor een toilet, badkamer, slaapkamer, werkkamer of kantoor, dan is het wel belangrijk dat er een slot op de deur kan.
  • Een rozet of schild? Een schild is een lange metalen band waar de hendel in valt en die het gat voor het slot bevat, indien je daarvoor hebt gekozen. Een rozet is een apart stukje beslag waar het slot in wordt aangebracht en die los van- en onder de klink wordt bevestigd.

Beslag dat past bij de functie van je deur

Het belangrijkste is dat je de deurklink uitkiest dat past bij de functie van de deur. En deze is anders bij een binnendeur dan bij een buitendeur en bij een toilet dan bij een deur in de hal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *