De afgelopen jaren zie je steeds meer daken vol vet plantjes, planten en kruiden. Dit komt niet voort uit een structureel lak aan onderhoud, maar wordt ook wel een ‘groen dak’ of ‘sedum dak’ genoemd. De populariteit van planten op het dak is enorm gestegen de afgelopen jaren. Dit komt onder andere door de toenemende bewustheid van de klimaatproblematiek waar we mee te maken hebben. De biodiversiteit verdwijnt drastisch, zowel in de steden als op het platteland. Een groendak brengt een stukje natuur aan tussen het beton en de stenen van de drukke stad. Het heeft enorm veel voordelen voor het milieu, de maatschappij en voor je eigen portemonnee.

Wat is een groen dak?

Een groen dak is een dak waar plantjes op groeien in plaats van alleen de kale dakbedekking. Er wordt vaak gekozen om vetplanten op het dak te planten, zoals sedum. Dit komt doordat vetplanten goed bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden zoals overvloedige regenval en veel zonuren. Ook zijn vetplanten makkelijk in onderhoud, bloeien sommige leuk en wortelen ze niet diep. Een dak met planten ziet er gezellig uit, maar fleurt het uitzicht in de stad ook nog eens op.

De talloze voordelen van een groen dak

Maar, een groendak doet meer dan er alleen maar gezellig uitzien. Een groen dak is ontzettend goed voor ons klimaat, de biodiversiteit en isoleert je woonruimte.

Milieu 

De grootste reden dat mensen een groen dak aanschaffen, is vaak vanwege het klimaat. Plekken met weinig planten, zoals grote steden, warmen sneller op dan plekken met planten. Dit komt doordat de waterdamp die de planten uitstralen de lucht koel houdt. Oppervlakten met veel planten houden daarom de warmte minder vast dan kale en donkere oppervlakken. Dit is enorm goed tegen de opwarming van het klimaat, waar we nu en in een toenemende mate in de toekomst problemen door gaan ervaren. Planten verminderen ook de CO2 in de lucht, doordat ze CO2 omzetten in zuurstof.

Biodiversiteit

Een groendak is een ecosysteem dat bijdraagt aan de biodiversiteit in de stad. De plantjes en het mos zijn een voedselvoorziening voor nuttige insecten. Sedum is ook een voedselbron voor bijen en vlinders, omdat de bloemetjes nectar en stuifmeel produceren. De biodiversiteit in Nederland is de afgelopen decennia drastisch gedaald, en er lijkt nog geen eind te komen aan die trend. Het aanschaffen van een groen dak is dus een goed begin om die trend tegen te gaan, ook al lijkt het een druppel op een gloeiende plaat. 

Economisch

Een fijne bijkomstigheid is dat een groendak ook goed is voor je portemonnee. De vetplantjes en het mos welke op je dak gelegd worden isoleren enorm goed, zelfs beter dan dakpannen. De temperatuur in je huis zal hierdoor stabieler blijven, en je zult minder snel de verwarming of airconditioning aan hoeven te doen. Op de lange termijn kun je de kosten van je groen dak er dus weer uithalen. Naast warmte-isolatie, isoleert dit type dak ook tegen geluid. Dit is handig als je naast een drukke straat woont, of je buurman een echte klusser is die zijn gereedschap al vroeg uit de kast haalt op je vrije zondagochtend. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *