Eén van de belangrijkste aandachtspunten waar je zeker rekening mee dient te houden met betrekking tot het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring heeft te maken met de kosten die eraan verbonden zijn. Het spreekt namelijk voor zich dat een dergelijke keuring heel wat tijd en moeite vereist. Die tijd en moeite dient te worden vergoed. Als toekomstige eigenaar van de woning ben jij het die deze kosten dient te betalen. Wil jij graag kunnen achterhalen hoeveel de kosten bouwkundige keuring die je zal moeten betalen precies bedragen? Dan moet je, je vooral even snel verdiepen in de informatie die je hieronder op deze pagina terug kan vinden.


Hoe worden de kosten bouwkundige keuring precies berekend?


In eerste instantie is het uiteraard van belang om te achterhalen hoe de kosten bouwkundige keuring nu precies worden berekend. Hiervoor wordt er in het bijzonder gekeken naar de grootte van het pand dat moet worden gecontroleerd. Des te kleiner de te controleren oppervlakte, des te minder tijd de controle in beslag zal nemen en des te lager de kosten uiteindelijk zullen uitvallen. We geven je alvast graag een aantal voorbeelden van kosten waar je rekening mee kan houden:

  • Gemiddeld tussen 350 & 400 euro bij een oppervlakte van 50 vierkante meter;
  • Gemiddeld tussen 350 & 430 euro bij een oppervlakte van 60 vierkante meter;
  • Gemiddeld tussen 375 & 430 euro bij een oppervlakte van 90 vierkante meter;
  • Gemiddeld tussen 380 & 450 euro bij een oppervlakte van 100 vierkante meter;
  • Gemiddeld tussen 450 & 500 euro bij een oppervlakte van 150 vierkante meter;

Bovenstaand overzicht geeft je een duidelijk beeld van de gemiddelde kosten die voor een bouwkundige keuring in rekening kunnen worden gebracht. Zo weet je al een klein beetje wat je kan verwachten. Dit gezegd hebbende zijnde bovenstaande kosten uiteraard niet honderd procent sluitend. Er zijn dan ook zeker nog andere kosten ook die het uiteindelijke prijskaartje zullen beïnvloeden. Hier gaan we graag in het onderstaande stukje verder op in.


Welke extra kosten kunnen er aangerekend worden?


Het bovenstaande overzicht heeft reeds duidelijk gemaakt dat de gemiddelde kosten bouwkundige keuring in de praktijk wel eens aardig durven te verschillen. Dit is echter niet alles. Er zijn immers nog een aantal andere factoren die eveneens het prijskaartje kunnen beïnvloeden. Denk op dit vlak maar eens aan de factoren zoals hieronder aangegeven:
Het exacte aantal vierkante of kubieke meter te controleren oppervlakte;
De afstand die de inspecteur dient af te leggen tot het te controleren pand;
De bereikbaarheid van de verschillende bouwdelen;
De omvang waar de tuin over beschikt;
In het bijzonder dit laatste punt is er één dat vaak over het hoofd wordt gezien. Veel mensen denken dat de kosten bouwkundige keuring louter en alleen rekening houden met de grootte van het pand. De tuin speelt echter ook een grote, belangrijke rol. Het spreekt immers voor zich dat er ook hier mogelijks extra kosten gemaakt dienen te worden om ze volledig inorde te krijgen. Ook daar zal je graag een goed beeld van willen hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *