Het kiezen van de juiste raamdecoratie valt niet mee. Rolgordijnen, luxaflex, plisségordijnen, klassieke gordijnen… er is zoveel keus, dat je wellicht door de bomen het bos niet meer ziet. Bent je na langdurig onderzoek tot de conclusie gekomen dat plisségordijnen dé raamdecoratie voor jou is? Mooi, top, maar je bent er nog steeds niet. Binnen het domein van plisségordijnen heb je nog vele variaties om uit te kiezen. In dit artikel helpen we je op weg, zodat jouw keuzestress spoedig het raam uit kan.

Welke soorten plisségordijnen zijn er?

Plisségordijnen zijn op verschillende manieren te categoriseren, afhankelijk van wat je wensen zijn. Kijken naar de wijze van openen en sluiten, dan onderscheiden we twee soorten, namelijk de ‘bottom up’- en de ‘top down – bottom up’-variant. Deze soorten zullen we hieronder nader uitleggen. Verder kunnen we onderscheid maken in lichtdoorlatendheid, van (semi-)transparant tot volledig verduisterend. Als laatste kunnen we kijken naar manier waarop de stof verwerkt is en kiezen we voor enkele plissés dan wel dubbele plissés. Deze laatste noemen we ook wel honingraat-plissés, vanwege de honingraatstructuur waarin deze geplooid zijn.

Top down – bottom up?

Het verschil tussen ‘bottom up’- en ‘top down – bottom up’-plissés is eenvoudig uit te leggen. Bij de eerste variant beweegt alleen de onderkant naar boven, oftewel bottom up. Heb je het plisségordijn half open, dan zal dus de onderste helft van het raam zichtbaar zijn. Wil je meer flexibiliteit, dan kies je de ‘top down – bottom up’. Hierbij kan je het plisségordijn zowel aan de boven- als onderkant van het raam positioneren. Wil je het middengedeelte van het raam bedekt hebben, maar aan de onder- en bovenkant vrij zicht hebben, dan kan dat. Wil je slechts een strookje aan de bovenkant onbedekt laten, bijvoorbeeld om je buitenspelende kinderen in de gaten te houden, dan kan dat ook.

We hopen dat we je hiermee de keuze voor het beste plisségordijn iets makkelijker hebben gemaakt. Heb je eenmaal jouw raambekleding gevonden, dan zeggen we: “proost, bottoms up!”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *