Om het probleem van ventilatie in een koud klimaat goed te regelen bestaat een perfecte oplossing. Mechanische ventilatie met warmteterugwinning brengt verse gefilterde lucht in een gebouw terwijl het de meeste energie behoudt die al is gebruikt bij het verwarmen van het gebouw. Dit is de oplossing voor de ventilatiebehoeften van energie-efficiënte gebouwen.

Mechanische ventilatie met warmteterugwinning, warmte terugwin installatie of comfort ventilatie zijn allemaal namen voor hetzelfde. Een ventilatiesysteem voor warmteterugwinning in een huis, zorgt voor een constante toevoer van vers gefilterde lucht, waarbij de luchtkwaliteit wordt gehandhaafd terwijl het praktisch onmerkbaar is.

Thermisch stapeleffect

Het werkt eenvoudigweg door de lucht uit de vervuilde bronnen te extraheren, in de keuken, badkamer, toiletten en kamers en het leveren van lucht aan de slaapkamer en woonkamers. De geëxtraheerde lucht wordt genomen door een centrale warmtewisselaar en de warmte teruggewonnen in de toevoerlucht. Dit werkt op beide manieren, als de luchttemperatuur in het gebouw kouder is dan de externe luchttemperatuur, dan wordt de koelte in het gebouw gehandhaafd.

Als er geen temperatuurverschil tussen binnen en buiten is, is er geen temperatuurverschil om te worden hersteld. Wanneer er een significant temperatuurverschil tussen binnen en buiten is, zorgt het thermische stapeleffect ervoor dat je huis ventileert.

Condens aanpakken

Als uw gebouw een slechte isolatie heeft vanwege bijvoorbeeld gebrek aan goede afvoer van vocht, dan kan het verleidelijk zijn om te zoeken naar technologische oplossingen. In een dergelijke situatie heb je problemen met condensatie.  Warmteterugwinningsventilatie kan helpen deze symptomen te verminderen en om het probleem op te lossen.

Als je van plan warmte terugwinnings ventilatie in een nieuw gebouw of tijdens een renovatie toe te passen, dan moet dit van begin af aan  in de planningsfase worden overwogen. Systeemontwerp maakt het verschil tussen een zeer efficiënt systeem op de achtergrond dat niet wordt opgemerkt en een systeem dat voortdurend storend aanwezig is. Zo’n systeem vereist dat er noodzakelijke kanalen door het gebouw worden uitgevoerd en de plaatsing is belangrijk. Zowel vanuit het oogpunt van het gebouw als voor de efficiëntie van het ventilatiesysteem.

De installatie heeft ook invloed op het ontwerp van het verwarmingssysteem. Het effect van een warmte terugwinnings installatie is dat de temperatuur in het hele gebouw gelijk gemaakt wordt. Daarom is het belangrijk om voorrang te verlenen aan de warmtevoorziening van de kamers die warmer moeten zijn. Als het gebouw van voldoende hoge standaard is, kan het alleen maar wenselijk zijn om warmte rechtstreeks in bepaalde kamers te verkrijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *